2017 Nigerian Immigration Service Job Recruitment past Examination Questions and Answers- See full Details Here

The 2017 Nigerian Immigration Service Job Recruitment past Examination Questions And Answers can be a source of guide for you to prepare for the forth coming Immigration service screening which will be done online in two batches. Here I have detail some of the examination past questions and answers that you will expect from the immigration examination panel and I hope you find them useful.

The 2017 Nigerian Immigration Service Job Recruitment aptitude test will be computer base and will be done online. Appropriate time and date will be communicated to you if you have been shortlisted for the next stage. However you will find below some of the questions and answer you will expect online.

HERE IS A SAMPLE OF 40 QUESTIONS AND ANSWERS FOR THE NIS RECRUITMENT ONLINE TEST

1: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C.

2: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 16
Answer: D.

3: The present comptroller general of NIS is
(a) Muhammed Babandede
(b) Rose Chinyere Uzoma
(c) Martin Kure Abeshi
(d) David Parradang
Answer: A.

4: Which of following is the core duty of the Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) Enforcing of Laws
(c) Issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C.

5: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A.

6: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D.

7: The first Secretary General of Common wealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C.

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A.

9: The first world war took place between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D.

10: The western and eastern Nigeria became self governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C.

11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C.

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B.

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A.

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A.

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C.

16: The first colonial governor general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D.

17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B.

18: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer:  A.

19: Nigeria practice one of the following system of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer:

READ ALSO: N-POWER TAX/VAIDS Pre-Selection and Physical Verification Process – SEE DETAILS HERE

20: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B.

21: The current secretary general of United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A.

22: Which of the followingpair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France,Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B.

23: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
(a) 35 years
(b) 20 years
(c) 40 years
(d) 55 years
Answer: A.

24: The name Nigeria coined out of _________
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B.

25: The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B.

26: The current secretary general or commission chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A.

27: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B.

28: The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A.

29: UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C.

READ ALSO: www.nfiu.gov.ng: Nigerian Financial Intelligence Agency (NFIA) Recruitment: Apply Here

30: The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C.

31: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B.

32: The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B.

33: Oil can be found in one of the following state in Nigeria
(a) Lagos
(b) Anambra
(c) Ondo
(d) Ekiti
Answer: C.

34: Tin is majorly found in
(a) Jos
(b) Enugu
(c) Kano
(d) Imo
Answer: A.

35: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ______
(a) Oloibiri
(b) Idanre
(c) Warri
(d) Kabba
Answer: A.

36: Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC
Answer: B.

37: The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar
(b) Sanni Abacha
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Yakubu Gowon
Answer: A.

38: The name Nigeria was coined by ______
(a) Flora Shaw
(b) Mary Slessor
(c) Lord Lugard
(d) Juman Goldie
Answer: A.

39: The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly
(b) House of lords
(c) National Assembly
(d) House of Representative
Answer: C.

40: Nigeria changed from pounds to Naira in ________
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963
Answer: B.

SAMPLE OF MATHEMATICS QUESTIONS AND ANSWERS FOR NIS RECRUITMENT ONLINE EXAMINATION

1: The probability that Kodjo and Adoga pass an examination are ¾ and 3/5 respectively. Find the probability of both boys failing the examination.
(a) 1/10
(b) 3/10
(c) ½
(d) 2/3
Answer: A.

2: The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, Find the mean of the remaining observations.
(a) 4
(b) 3
(c) 2.85
(d) 2.60
Answer: A.

3: A group of eleven people can speak either English or French or both. Seven can speak English and six can speak French. What is the probability that a person chosen at random can speak both English and French?
(a) 2/11
(b) 4/11
(c) 5/11
(d) 11/13
Answer: B.

4: P (X n Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

5: P (X u Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

6: A box contains 2 white and 3 blue identical marbles. If two marbles are picked at Random, one after the other, without replacement, What is the probability of picking two marbles of different colours?
(a) 2/3
(b) 3/5
(c) 2/5
(d) 7/20
Answer: D

7: Mrs. Jones is expecting a baby. The probability that it will be a boy is ½ and the Probability that the baby will have blue eyes is ¼. What is the probability that she will have a Blue-eyed boy?
(a) 1/8
(b) ¼
(c) 3/8
(d) 1/2
Answer: B

8: Convert the speed 90 km per hour of a car to metres per second
(a) 1.5 ms-1
(b) 2.5 ms-1
(c) 25 ms-1
(d) 1.5 x 103ms-1
Answer: C

9: Uche and Chidi shared a sum of money on the ratio m:n. If Chidi’s share was N4,200.00, what was Uche’s share?
(a) N4,200n/m
(b) N4,200/mn
(c) N4,200m/n
(d) N4,200/n
Answer: C

10: A husband contributes 7% of his income into a fund and his wife contributes 4% of her income. If the husband earns N5,500 per annum (p.a) and his wife earns N4,000 p.a, find the sum of their contribution
to the fund.
(a) N1,045
(b) N605
(c) N545
(d) N490
Answer: C

11: A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is
(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s
(c) 133.3m/s
(d) 222.2m/s
Answer: B

12: If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?
(a) N3.00
(b) N3.50
(c) N4.00
(d) N4.50
Answer: C

13: A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price.
(a) 3:20
(b) 3:17
(c) 17:20
(d) 20:23
Answer: C

14: A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.
(a) 2x+2ykmh-1/3
(b) x+ ykmh-1/3
(c) x+2 ykmh-1
(d) 2x+ ykmh-1/3
Answer: C

15: The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.
(a) 45 years
(b) 72 years
(c) 108 years
(d) 216 years
Answer: C

16: A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7] (a) 2.5
(b) 5
(c) 25
(d) 50
Answer: C

 

READ ALSO: Final Payment Notice to All N-Power Volunteers Yet To Receive Any Monthly Stipends- www.npower.gov.ng

 

17: In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?
(a) 81
(b) 72
(c) 54
(d) 45
Answer: A

18: A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.
(a) 45 years`
(b) 48 years
(c) 60 years
(d) 74 years
Answer: C

19: If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3
(a) 7:4
(b) 4:3
(c) 3:4
(d) 4:7
Answer: A

20: If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?
(a) ½
(b) 1
(c) 1½
(d) 3
Answer: D

21: The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Answer: B.

22: What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C

Use the following information for question 2 and 3
The surname of 40 children in a class were arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

23: What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?
(a) 5/8
(b) 7/8
(c) 9/16
(d) 14/25
Answer: A

24: If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6
Answer: B

The table below gives the score of a group of students in an English language test.

Scores234567
No. of Students247232

25: If a student is chosen at random from the group, what is the probability that he scored at least 6 marks?
(a) 3/20
(b) 1/5
(c) ¼
(d) 3/10
Answer: C

26: What is the probability that three customers waiting in a bank will be served in the Sequence of their arrival at the bank?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C.

Note: Some of the answers may not be correct, so you should endeavour to check thoroughly and answer the questions yourself.

N.B: Special thanks to the owners of www.unn-edu.info for granting us permission to use of the examination past questions and answer excerpts from which they were culled from.

Also special thanks to Mrs. Patricia Ugwu (former Deputy Comptroller General of Immigration) for availing us some of the answers to the examination questions. No doubt, this will be a source of information to our readers. May god bless you all.

READ NOW: 2017 N-Power Tech Online Assessment Test Portal- Login and Start Your Test Here

 

Speak Your Mind

*